Valken 1 wint 2 oefenwedstrijden

Valken 1 bevindt zich momenteel volop in de voorbereidingsfase. Er zijn inmiddels 2 oefenwedstrijden gespeeld en morgenavond zal de eerste bekerwedstrijd van dit seizoen gespeeld worden. Normaal gesproken brengt Paul Dalmulder verslag uit van de wedstrijden van Valken 1, maar Paul bereidt zich voor op het vaderschap en is druk doende met het bijwonen van pufcursussen. Vandaar dat ondergetekende het stokje eenmalig overneemt.

Nadat de nodige trainingsarbeid sinds medio juli was geleverd, werd op 18 augustus de eerste oefenwedstrijd gespeeld tegen Spartanen. Twee seizoenen geleden was Spartanen nog competitiegenoot in de 4e klasse B. Ondanks dat Spartanen dat seizoen kampioen werd, wisten wij de thuiswedstrijd in het slot van de competitie overtuigend te winnen met 4-1 en werd de uitwedstrijd in een eerder stadium nipt verloren met 2-1, waarbij de 2 tegentreffers pas in de slotfase tot stand kwamen. In dezelfde uitwedstrijd werd overigens voor het eerst een verdedigend systeem gehanteerd, hetgeen ons in het verdere verloop van de competitie relatief veel punten heeft opgeleverd.

Het voorgaande seizoen werd een meer aanvallend systeem gehanteerd. Met routiniers in de verdediging als Mathieu Boots, Patrick van Veen en Nobi Jonker werd een aanvallend systeem logischerwijs ook mogelijk gemaakt. Het zal u ongetwijfeld niet zijn ontgaan dat Mathieu en Patrick zijn verkast naar De Zouaven en Nobi een stapje terug heeft gedaan naar Valken 3. Deze transfers hebben trainer Kuiper ongetwijfeld kopzorgen veroorzaakt, maar hij heeft tijdens zijn vakantie een nieuw systeem kunnen bedenken. Dit zal niet lang hebben geduurd, want de oefenwedstrijd tegen nota bene Spartanen was bij uitstek het juiste moment om terug te komen op het zojuist genoemde systeem dat 2 seizoenen geleden in het leven geroepen werd bij…….Spartanen.

Met enkele nieuwe gezichten ging de wedstrijd tegen Spartanen in de stromende regen van start. Rens Zuurbier heeft stuivertje gewisseld met Nobi, Christiaan Wognum is overgekomen van KGB. Christian Steenkamp startte in de spits; topscorer Lennard Groot heeft een stapje terug gedaan naar Valken 2. Christian heeft vorig jaar al laten zien een goalgetter te zijn dus laten we hopen dat hij zich dit seizoen nóg verder ontwikkelt en de gouden status van Lennard weet over te nemen. Sam Vroling en Erik Appelman, ook niet de minste doelpuntenmakers van het 1e, scoorden dit weekend in Wervershoof: op de kermis welteverstaan.

De Valken startte de wedstrijd afwachtend en liet Spartanen het spel maken. Spartanen wist hier geen raad mee. Door de vele positiewisselingen werd geprobeerd om de organisatie van De Valken te misleiden, maar dat mocht niet baten. De organisatie van De Valken stond als een huis en werd vanuit de verdediging prima gecoacht door Niels Timmer en Rick Hooyboer. Via de counter werd De Valken af en toe gevaarlijk. Eén counter resulteerde in een corner. Deze corner belandde ruim buiten de 16 meter bij Niels Fine. Via een prachtige volley schoot Niels de bal richting de kruising: 0-1. Niet veel later wist Spartanen toch de 1-1 te maken, doordat hun rappe middenvelder zowel het middenveld als de verdediging slalomde. Rust.

In de tweede helft mocht ook Arjan Boon, overgekomen van ASV’55, zijn opwachting voor De Valken maken. Hij kwam links op het middenveld te staan en leverde goed verdedigend werk. Ook Marco Kuiper, “zoon van”, maakte zijn debuut voor De Valken. Hij traint sinds vorig seizoen al fanatiek mee en mocht dit keer eindelijk zijn opwachting maken bij Valken 1. Het is hem gegund, want door zijn aanwezigheid op de trainingen hebben we genoeg keepers om afrondoefeningen en wedstrijdgerichte partijvormen te spelen. Bovendien is hij bereid gevonden om als stand-in te fungeren. Kortom, een prima aanwinst voor de selectie.

De Valken onderving aan het begin van de tweede helft weinig weerstand van Spartanen. De organisatie stond goed en bij vlagen werd druk gezet op de verdediging van Spartanen. Dit leidde uiteindelijk tot een linke terugspeelbal van de linksback van Spartanen naar de keeper. De keeper raakte in paniek, Christian zette genoeg druk en kon uiteindelijk de bal van de blunderende keeper afpakken en de 1-2 op zijn naam zetten. Niet veel later werd de bal door Rick Hooyboer met veel kunst- en vliegwerk op het middenveld veroverd en werd Christian de diepte in gestuurd: 1-3. Na de 1-3 leunde De Valken voornamelijk achterover. Zo nu en dan kwam Spartanen er goed door, maar wist Marco met puike reddingen de stand op 1-3 te houden. In de slotfase werd het uiteindelijk via goed positiespel toch nog 2-3.

Met deze uitslag heeft De Valken een prima resultaat behaald. Het vertoonde spel verdiende weliswaar niet de schoonheidsprijs, maar doordat er met name vanuit de verdediging goed werd gecoacht stond het elftal prima. Complimenten voor Niels en Rick. Bovendien was het aanvallend rendement hoog, vooral wanneer de snelle Christian de diepte in werd gestuurd.

Omwille van tijdgebrek zal ik het verslag van de wedstrijd tegen Dindua kort houden. Op woensdag 20 augustus 2014 speelde De Valken uit tegen Dindua. Vorig jaar werd rond dezelfde datum met 2-0 gewonnen, toen werd gespeeld om de beker. Dit keer een oefenwedstrijd.

De Valken startte met de teruggekeerde Sam Vroling en Erik Appelman. Christiaan Wognum was afwezig. De opstelling ten opzichte van de wedstrijd tegen Spartanen bleef verder ongewijzigd. De Valken zette Dindua de eerste 20 minuten zwaar onder druk. Dit resulteerde in 4 grote kansen voor o.a. Christian, maar deze werden helaas niet verzilverd. Christian werd de eerste 20 minuten te vaak de diepte in gestuurd, waardoor het conditioneel lastig op werd te brengen de achterlijn te blijven halen. Bovendien had hij last van een blessure, waardoor hij de tweede helft werd gewisseld. Dindua was zo nu en dan gevaarlijk, maar dat lag meer aan de gemakzuchtige houding van De Valken dan aan de aanvallende kwaliteiten van Dindua.

In de rust werd benadrukt dat de lange bal minder gehanteerd moest worden en dat Dindua via goed positiespel uitgespeeld moest worden. Om dit te bereiken werd Erik als aanspeelpunt in de spits gezet en mocht Twan Koster invallen voor Christian. Hij werd als verkapte rechtsvoor opgesteld.

Deze omzettingen pakte goed uit. Regelmatig werden Niels Fine en Twan Koster gevonden via de buitenkant. Hierdoor ontstond en groot gat tussen de linies en werd Dindua conditioneel verzwakt. Dit werd bovendien verergerd toen Jelmer Vriend als verse kracht werd ingebracht. Ook hij kwam regelmatig op, tot grote frustratie van de spelers van Dindua, die het op den duur zat waren om met hun tegenstander mee te lopen.

Via scherpe voorzetten van Twan Koster en Niels Fine werd Erik Appelman regelmatig bereikt, wat resulteerde in 3 doelpunten voor Erik. Het is een wonder dat Erik niet uitviel met hevige kramp, want voor één van zijn doelpunten moest hij zijn been ver strekken. Laten we het er maar op houden dat hij nog voldoende in de olie zat vanwege kermis Wervershoof. Niet veel later wist Paul Dalmulder een penalty te stoppen. Met een katachtige duik (bijna zoals Tim Krul) wist hij de bal uit de hoek te tikken. Rick Hooyboer wist vanaf 11 meter wel raak te schieten en Twan Koster maakte zijn eerste goal voor Valken 1. Een prachtig begin voor de man die als a-junior is aangesloten bij de selectie. Dit werd overigens niet onder stoelen of banken gestoken…Had was dit keer niet Rick, maar Twan die het hoogste woord had in de kleedkamer…Hoe dan ook, had resultaat mocht er op basis van de tweede helft zijn en de sfeer is prima.

Morgenavond spelen we thuis voor de beker tegen DWB. Hopelijk kunnen we de lijn van voorgaande wedstrijden doorzetten. Tot Morgen!

Koos Keuning

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kantinerooster jeugd

Za 21-09-2024
Ochtend
Ati / Filip Niezgoda
Middag
Jelle Uhlenbeck / Boris Brieffies
Zie info en rooster.

Hoofdsponsors

 

Archieven

Jarigen :)

Rick Laan, 19-09 (18 jaar)
Ties Doodeman, 20-09 (18 jaar)
Niels Kool, 20-09 (42 jaar)
Timo Orsel, 20-09 (14 jaar)
Floris Rooker, 20-09 (20 jaar)
Bente Roukema, 21-09 (20 jaar)
Lars Dalmulder, 22-09 (14 jaar)
Jente Dekker, 23-09 (19 jaar)
Elise Lakeman, 23-09 (18 jaar)
Chip Olivieira, 23-09 (19 jaar)
Copyright © 2024 De Valken