3 Primeurs betekenen 3 punten voor Valken 3 tegen de koploper!

Vandaag stond een krachtmeting met de nog ongeslagen koploper in onze competitie op het programma voor het 3e. Sterker nog, zij hebben tot nu toe alles gewonnen. Tegen zo’n tegenstander weet je eigenlijk bij voorhand al dat je het niet met tikki-takkie gaat winnen maar dat je er flink de beuk in moet gooien en voor elk duel zult moeten gaan. Dit, en dat er voor elke meter moest worden gevochten, werd dan ook van te voren afgesproken door de mannen van het derde.

Ook de opstelling werd enigszins aan de tegenstander aangepast; normaal middenvelder Roy ging laatste man spelen en Rens ging op de mid-mid van start. Roy zag voor zich in de verdediging aanvoerder Niels, links van hem Bas D en rechts Jouke. Naast Rens stonden links Jeroen B en rechts Robin. Voorin moesten de voorzetten komen van (links) Michael T en (rechts) Pim welke dan in het mandje konden worden geprikt door Michel. Oja, en onze goalie was uiteraard Jeroen G. Met deze opstelling zouden wij proberen ons eigen doel zo lang mogelijk schoon te houden en dan maar zien waar het schip strandt.

Voordat de wedstrijd kon beginnen had de leidsman van dienst echter een slecht voor ons: de spelerspas van spits Michel Hoffer is verlopen en dus was hij genoodzaakt om deze titanenstrijd van een uit de bosjes geplukte reservebank toe te kijken. Bas G zou nu op linksvoor beginnen en Michael T in de spits.

In het begin van de match gaat het gelijk op. Echt grote kansen worden er niet gecreëerd en het is dan ook vooral het vinden van de juiste aanpak naar succes, aantasten zoals dat zo mooi heet. Wel is duidelijk dat KGB zijn ongeslagen status wil behouden omdat zij niet te veel opzoek gaan naar de aanval, hetgeen wij wel hadden verwacht van de koploper. Het matige aanvalsspel van de tegenstander was voor een groot deel ook aan ons spel te danken; kort op de tegenstander zitten en zorgen dat je je duel wint. Toch wisten zij na een kwartier door onze verdediging heen te breken maar onze keeper wist uitstekend te redden. Hier moest natuurlijk wel iets tegenover worden gesteld en dus gingen we dan toch maar langzamerhand zelf wat meer opzoek naar kansen.
Na ongeveer 25 minuten spelen resulteert dit in een licht overhand voor de Valken. Tot echt grote kansen leidt dit niet, maar wel tot een aantal hoekschoppen. Bij de eerste paar corners had de keeper nog antwoord op onze inzet maar bij de derde was het wel raak voor ons. Na een flipperkast voor de goal van de tegenstander (de bal werd wel 4 keer op doel geschoten volgens mij) wist Rens de bal uiteindelijk in de rechteronderhoek te schieten. En met zijn eerste goal voor het derde (primeur #1) wist hij Valken aan de goede kant van de score te zetten: 0-1.
Dat was een flinke opsteker, want niet iedereen kan zeggen dat hij voor staat tegen een ongeslagen koploper. Maargoed, een krachtmeting duurt 2 keer 45 minuten en dus was er nog een lange weg te gaan voor het laatste eindsignaal zou klinken van de scheidsrechter. Met nog 10 minuutjes te gaan in de eerste helft wilde Valken maar al te graag met een voorsprong de thee opdrinken en dus werd er vooral verdedigd in deze fase. Zodoende drong de tegenstander nog even aan voor rust. Dit leidde tot nog een kans voor hen, en ook een goal! Maar de assistent had zijn vlag in de lucht geheven want de doelpuntenmaker stond Abseits, oftewel Buitenspiel. De scheidsrechter was dan ook genoodzaakt deze treffer te annuleren. Kort voor rust werd Jeroen B op zijn bovenbeen geraakt en kon helaas niet verder en dus ging Ron op zijn stekkie acteren. Ruststand 0-1.

Onder het genot van een bakkie thee werd de eerste helft besproken. Eigenlijk was iedereen het er over eens dat het goed stond en dat we de duels moesten blijven winnen. Bas G ging wisselen voor Sven waardoor Ron een plekkie naar voren ging en Sven linksmidden ging spelen.

In de tweede helft hetzefde spelbeeld: een KGB dat opzoek is naar de gelijkmaker maar dat niet aan goed spel toekomt omdat het de duels verliest. Na 10 minuten spelen een fout in de verdediging van de tegenstander waar inmiddels rechtervoor (gewisseld met Pim) Michael T wel raad mee weet: 0-2. De tegenstander reageerde hier op met ‘vind ik niet leuk’ en dat lieten zij ook duidelijk merken. De frustraties dat zij misschien wel voor het eerst konden gaan verliezen hing als een sluier over het team heen. Natuurlijk werd er bij ons tijd gesmokkeld waar mogelijk, maar KGB liet zich hier wel door kennen. En al gauw waren zij niet alleen tegen ons aan het voetballen maar ook tegen zichzelf. Dit was zelfs te moeilijk voor hen en hierdoor creëerden ze nog maar weinig kansen. En het magere aantal kansen dat zij wel kregen werd onschadelijk gemaakt door een uitstekende keeper. Een logische eindstand was dan ook 0-2. Hiermee hadden wij primeur #2, de eerste keer dat Jeroen de nul houdt in het derde (dit was eerder Dennis en Sam wel gelukt), en primeur #3, het winnen van de koploper, te pakken.

Zo is gebleken dat je ook een wedstrijd kunt winnen op inzet en dat niet altijd de ploeg die beter kán spelen hoeft te winnen. Een puike prestatie dus vandaag van het derde die er een echte krachtmeting van maakte!

Volgende week speelt Valken 3 zijn derde en laatste pot voor de beker tegen Westfriezen 9 thuis om 13:00 uur. De eerste twee wedstrijden in dit toernooi werden al gewonnen en dus lonkt er overwintering in dit prestigieuze toernooi om de Pokal. Wij bedanken onze trainer Theo Hofland en de meegereisde supporters en hopen u volgende week te zien op ons eigen sportpark in Hem!