De Valken A1: ontMANTELd na de winterstop, maar intussen weer strak op de 3de plaats.

De Valken A1: Ontmanteld na de winterstop

Zo mensen. Het wordt weer eens tijd voor een update over de verrichtingen van onze A1. Ergens in januari heb ik nog eens een stuk tekst geproduceerd, maar daarna werd het letterlijk en figuurlijk stil vanuit de A1 hoek. Het doet er verder niet toe over het hoe en waarom. Maar na talloze klachten van spelers, supporters en tegenstanders, neem ik hedenavond eindelijk maar weer eens de laptop in de hand.

Er is sinds januari een hoop gebeurd. Belangrijkste aanpassing is het wegvallen van Kor Mantel. Hij heeft zich aangesloten bij de selectie. Een groot gemis, want Kor was zowel qua doelpunten als assists koploper. Niet voor niets werd er van hogerhand aan hem getrokken. De net 16 jaar geworden welp hoefde niet lang na te denken toen hij het aanbod kreeg en nam op vorstelijke afscheid met een luxe ontbijt aan De Stad Riga.

Alles leuk en wel. Maar het is niet niks om zo’n steunpilaar te moeten missen. Dat werd direct duidelijk bij de uitwedstrijd bij Medemblik. De thuiswedstrijd werd nota bene nog met 9-0 gewonnen. Dat was in een winderig, koud en sfeerloos Medemblik wel anders. We begonnen nog redelijk en Jacco scoorde uit een scrimmage de 0-1. In de 2de helft ging alles mis. Veel gemopper binnen en buiten het veld. Niemand nam initiatief of wilde de bal hebben. Medemblik speelde bovendien met een heel ander team en instelling. Nota bene toen Valken een periode tegen 9 man speelde wist Medemblik de overwinning binnen te slepen. Alleen Mike scoorde een voldoende. Hij stopte ook nog een penalty. Het was dus niet genoeg voor de punten.

Tegen SEW ging het gelukkig alweer een stuk beter. SEW is van een ander kaliber dan Medemblik dus het was knap hoe Valken standhield tot halverwege de 2de helft. Jeffrey en Mike (pingel) scoorden voor Valken. Helaas sloeg SEW in het laatste kwartier genadeloos toe met 3 treffers. Met name de snelle rechtsbuiten was een plaag voor de Roodgroene defensie. Toch zag de begeleiding weer een aantal positieve punten. Bezieling, mooie aanvalsopzetten en een goed functionerend middenveld. (tot de 75ste minuut).

Al met al wel leuk en aardig, maar na de winterstop konden we tot dan aan toe enkel nederlagen noteren. Vorige week kwam hier verandering. Met een volle selectie speelden we de Drechterlandse derby in Westwoud tegen Woudia. Vriend Kor mocht wat minuten maken bij zijn oude maatjes. Verder was iedereen fit dus hadden we zomaar 4 paar benen in Valken tenue op het bankie zitten.
Valken startte sterk en Twan bezegelde dit met een fraaie goal. Daarna lieten we de spits van Woudia even te makkelijk weglopen en die strafte dat foutje af met een schuiver in de verre hoek.

Het spel werd daarna slordiger. Gelukkig deed Woudia het niet beter. Het maakte de wedstrijd niet tot een kijkcijferhit. In de slotfase van de 1ste helft kreeg Valken zomaar een nieuwe voorsprong in de schoot geworpen. Onschuldig hands werd bestraft met een penalty. Mike, dit seizoen not foutloos vanaf 11 meter, was opnieuw koelbloedig. Nog geen minuut daarna stuurde Jaap P. met een listige steekbal Jacco op pad die de bal netjes langs de keeper tikte. Toen stond het zomaar 1-3. Verder viel vooral Kor nog op met een aantal geweldige afzwaaiers. Navraag leerde dat hij vergeten was zijn skischoenen uit te trekken.

De 2de helft werd het spel iets beter van Valkenkant. Op zich knap omdat de begeleiding vele malen moest wisselen. Bij de A1 speelt iedereen minimaal een helft en gezien de veilige stand werd niemand ontzien. Kor, inmiddels spelend op voetbalschoenen, luisterde zijn re-integratie op met een doelpuntje. Het slotakkoord was voor Jelmer met een mooi doelpunt vanaf 20 meter. Verder nog veel kansen die niet werden benut. Maar, de eerste overwinning in 2014 was een feit, dus dat mocht de pret niet drukken: 1-5 winst!

En dan nog een kort verslag van de wedstrijd van vandaag. Dan bent u weer helemaal bij. Oosthuizen thuis. De dag begon rommelig. Koots was de tas vergeten op de halen. En we hadden 3 laatkomers. 1 laatkomer durfde het nog aan om zijn moeder de schuld te geven…. De selectie was niet ruim dit keer omdat Bram en Jari er niet bij waren. Het ontbijt was dan wel weer top. Moeder Peerdeman at zelfs een broodje mee. Gezellig hoor!

Een aloude Hemse wijsheid zegt. Hoe slechter de voorbereiding, hoe beter de wedstrijd. Dat leek vooral in het eerste half uur van toepassing. De mannen speelde geweldig. (Bijna) alles werd uitgevoerd zoals dat van tevoren werd gevraagd. Dat resulteerde in 3 mooie doelpunten. Jacco scoorde prachtig met een schot in de verre hoek. En dat terwijl de actie van Jaap vL die daaraan vooraf ging ook al zo mooi was. Even later scoorde Jacco opnieuw. Ditmaal was het een lelijke frommelgoal, maar ook die tellen gewoon. Assist komt op naam van Jelmer, op advies van Jelmer.

Net toen de Hemmer storm leek te gaan was het Jaap van Leijen die een mooie voorbereidende actie op rechts van Jeroen bekroonde met een 2de treffer. Oosthuizen werd in deze fase wel gevaarlijker. Ook omdat Rick even mocht zitten na een overtreding op het middenveld waar de arbiter terecht de gele kaart voor gaf.

De slotfase van de 1ste helft had een waarschuwing moeten zijn voor het 2de gedeelte. Dat was helaas niet het geval. Gelukkig had Jacco nog wel de 4-0 gemaakt vlak na rust met een knappe volley uit een vrije trap van Rick.

Het half uur daarna was alles uit de 1ste helft verdwenen. Dit had ook met de tegenstander te maken die met veel lichamelijk en verbaal geweld probeerde de wedstrijd in handen te nemen. Dit leidde tot irritaties over en weer en veel gele kaarten. Dan speelde Oosthuizen met 10 man en daarna was het weer Valken met iemand op het strafbankje. Ondertussen had de uitploeg de marge verkleind tot 4-2. Even dreigde een SEW-thuis scenario (van 6-2 naar 6-6 naar 7-6), maar in de slotfase kwam de rust terug op het veld. Tenminste qua voetbal dan.
Jaap van Leijen maakte uiteindelijk de bevrijdende 5-2 (assist Jeffrey) en dat deed de hartslag van Koots wat zakken.
Conclusie: fantastisch eerste bedrijf, chaotische 2de. Dat heet een ruime voldoende met kanttekeningen. Ik wil de afwezigen, laatkomers en de goed leidende scheidsrechter Koos Laan bedanken voor hun bijdrage aan de boeteput (+ EUR 24 totaal). Het was een lucratief dagje.

Lekker weer trainen komende week. Zondag a.s. staat de lastige uitwedstrijd tegen koploper Spirit’30 op het programma. Geen rijders nodig, want we pakken lekker het fietsie. Doet de Koots ook nog eens wat aan lichaamsbeweging.