Marc Vriend 25 jaar bondscheidsrechter krijgt zilveren fluit uitgereikt bij Eredivisiewedstrijd SEW-VZV

Afgelopen dinsdag had de afdeling handbal van SV de Valken een scheidsrechteruitje gepland, om de scheidsrechters te waarderen voor hun inzet. SEW vond dit een leuk initiatief en vroeg of er mogelijk een oploopteam beschikbaar was. Ondanks een doordeweekse wedstrijd in de avond liep daarom de E-Jeugd mee op. De E-jeugd was niet onbewust gekozen, daar de handbalcommissie al 1,5 jaar in het grootste geheim met een project bezig was om Marc Vriend in het zonnetje te zetten. Vorig jaar oktober was het 25 jaar geleden dat Marc zijn diploma heeft gehaald als scheidsrechter. Een mooie mijlpaal die door corona helaas niet uitgebreid gevierd kon worden. Deze wedstrijd was een ideale gelegenheid om dit wel te vieren en kon zijn eigen team, welk hij met Eline Portegies met veel enthousiasme coacht en waar zijn eigen dochter Jasmijn speelt, mee oplopen en bij dit festijn aanwezig zijn.

Marc’s loopbaan
Marc heeft op 31 oktober 1995 zijn handbalscheidsrechtersdiploma A1 behaald. Hij was toen bijna 18 jaar en ging in eerste instantie op zijn brommer naar zijn wedstrijden totdat hij een auto had. Op dat moment speelde hij zelf ook nog handbal met de Heren van Valken.

Op 15 maart 2000 heeft hij zijn handbalscheidsrechtersdiploma A2 behaald en heeft daarna regelmatig een bijscholing bijgewoond. Hij floot toen vooral in de kop van Noord-Holland en had altijd erg veel plezier in het fluiten. Zo ongeveer in 2003 is hij gestopt met zelf spelen, omdat het moeilijk werd om een team bij elkaar te brengen en hij vaker last kreeg van zijn rug. Toen heeft hij besloten dat hij zich nog meer wilde richten op het fluiten.

Na een korte koppelperiode met Johan de Moel is Marc in eerste instantie solo verder gegaan, maar had ook wel door dat als hij hogerop wilde komen hij een koppelmaat nodig had. Hij is in 2013 gekoppeld aan Anouk Mak en dit verliep goed. Echter aan het einde van het seizoen 2014/2015 zijn zij gestopt om samen te fluiten.

In juni 2013 heeft hij ook zijn praktijkopleidersdiploma 3 behaald bij de bond en is hij scheidsrechters bij de Valken gaan opleiden en begeleiden. Eerst met Kees Ruiter (zijn grote voorbeeld binnen de vereniging) en nu alweer een aantal jaar met Melissa. Marc vindt het leuk en belangrijk dat hij zijn kennis en kunde kan overbrengen op de jeugd om hen te inspireren ook te gaan fluiten.

Nadat Anouk stopte heeft Marc bij de bond aangegeven dat hij wel graag verder wilde als koppelscheidsrechter en toen is gezocht naar een koppelmaat. Paul Radsma, zijn huidige koppelmaat, zocht een maatje door een blessure van zijn eigen koppelmaat. In december 2016 is definitief besloten dat Paul verder zou gaan met Marc, zodat zij konden gaan bouwen als koppel.

Marc heeft op 21 april 2018 zijn bondsscheidsrechtersdiploma 4 gehaald. Paul en Marc hebben beiden een enorme drive en stellen met elkaar doelen. Het koppel heeft hun carrière inmiddels flink opgebouwd:

5 november 2018: 1e wedstrijd eerste divisie heren
9 maart 2019 1e wedstrijd eredivisie heren
20 april 2019 1e wedstrijd eredivisie dames
17 juni 2019 wedstrijd oranje onder 19 (oefenwedstrijd)
20 maart 2021 1e wedstijd NL League
25 september 2021 1e wedstrijd BENE-League

Uitreiking zilveren fluit
Marc zorgt ervoor dat hij elk weekend beschikbaar is om te fluiten en stopt er veel tijd en aandacht in. Hij haalt er veel plezier en energie uit. Ook al is de spelregeltest aan het begin van het seizoen een struggle; hij doet het wel en staat er elke week vrijwillig al ruim 25 jaar.

Als vereniging en NHV zijn we onwijs trots op Marc en hebben wij hem afgelopen dinsdag in bijzijn van zijn familie en gezin in het zonnetje gezet. Zoals hij zelf omschreef ‘best onverwachts’, maar het was een mooie waardering voor zijn inzet. Met veel scheidsrechters, de E-jeugd en de handbalcommissie was het leuk om Marc eens live met zijn grote passie bezig te zien. De zilveren fluit als waardering vanuit het NHV werd door zijn eigen kinderen aan hem uitgereikt. Bloemen waren er ook, maar deze waren naast voor Marc ook bestemd voor zijn gezin die hem iedere week uitleent aan deze prachtige sport.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kantinerooster jeugd

Za 21-09-2024
Ochtend
Ati / Filip Niezgoda
Middag
Jelle Uhlenbeck / Boris Brieffies
Zie info en rooster.

Hoofdsponsors

 

Archieven

Jarigen :)

Thijs Kuip, 14-09 (16 jaar)
Megan Boyé, 15-09 (18 jaar)
Luca Boye, 15-09 (18 jaar)
Frank Hand, 15-09 (59 jaar)
Brian Appelman, 16-09 (18 jaar)
Julia van Engen, 16-09 (19 jaar)
Jesse Bakker, 17-09 (24 jaar)
Koen Huigen, 17-09 (32 jaar)
Maikel Reus, 17-09 (32 jaar)
Anna Vreeker, 17-09 (30 jaar)
Rick Laan, 19-09 (18 jaar)
Copyright © 2024 De Valken